Hva kan man bruke håndspunnet garn til?

Dette er det spørsmålet jeg får oftest når jeg holder kurs eller har stand. Svaret er ganske enkelt: du kan bruke håndspunnet garn til det meste du bruker fabrikkspunnet garn til. Her har du noen tips til fremgangsmåte når du jobber med håndspunnet garn.

 

Hånspunnet (100 m /50 g) i en oppskrift som anbefaler Finull (175 m/50 g)

 

Det å arbeide med håndspunnet garn krever bare litt omstilling i måten du tenker garn på. Mange ser på en strikkeoppskrift og tenker at oppskriften trenger akkurat det garnet som er anbefalt, eller hvertfall garn som er akkurat like tykt som garnet i oppskriften. Det stemmer ikke.

Så lenge du holder deg innenfor en relativ tykkelse, kan du bruke det garnet du har tilgjengelig. Mitt håndspunnede garn ligger et sted mellom 100-150 m per 50 g, eller 200 - 300 m per 100 g. Det betyr at garnet ligger rett under tykkelsen på Hillesvåg Ask, eller et sted mellom Tinde og Sølje (eller Sol og Vilje). Det er en god del tykkere enn Rauma Finull PT2 (350 pr 100 g). Likevel har jeg brukt mitt håndspunnede sammen med alle disse garntypene - og det har gått helt fint! 

 

Håndspunnet (150m/50g) og Værbitts Venull Røslig (290m/50g)

 

Det enkleste er å sammenlikne lengden på ditt garn med kommersielt garn. Hvis du har spunnet deg garn som er rundt 100 m pr. 50 g. kan du prøve å finne et prosjekt som foreslår garn i spekteret 80-120 m pr 50 g.

Det du er nødt til å tenke på, er om du har nok garn til prosjektet du skal i gang med. I stedet for å tenke antall gram jeg trenger tenker jeg i meter når jeg jobber med mitt egne håndspunnede garn. Enten finner jeg meg et prosjekt som krever ca så mange meter med garn som jeg har, eller så spinner jeg opp så mange meter med garn som jeg kommer til å trenge. I mine egne strikkedesign skriver jeg også antall meter som trengs, heller enn gram.