Ressursside for nyfrelste spinnere

Jeg har lært mesteparten av det jeg kan om spinning og fiber på nettet. Ofte kan visuelle hjelpemidler gjøre håndverket mye enklere å forstå. Her er en liten liste med tips, triks og nett-ressurser du kan benytte deg av!

 

Håndtein og ull

 

Denne listen er utarbeidet til bruk i forbindelse med kurs. Listen er derfor beregnet på de som er litt kjent med håndteinen. Det er imidlertid ingen ting i veien for at alle kan benytte seg av ressursene på siden, uavhengig av om en har rørt en håndtein eller ikke :)

 

Det er så mye å velge mellom! Hvor skal jeg begynne?

Det å ha et godt utgangspunkt har mye å si for den første spinneopplevelsen. Jeg ville begynt med en håndtein som ikke er for lett (ikke under 20 g) eller for tung (ikke over 90 g). Min første håndtein var på ca 40 g. Den ga meg muligheten til å spinne både tykt og tynt. Håndteinen kjøpte jeg hos Spinnvilt

Ikke invester i den dyreste ulla med en gang. Det er så leit om det viser seg at spinning ikke var hobbyen for deg, og så sitter du der med ull og utstyr til mane tusen kroner. Begynn med en ulltype som ikke er veldig glatt, og som ikke har for lange fibre som kan gjøre det vanskelig å dra de fra hverandre. Kardeflak av Norsk kvit sau og pelsull er både billig og lett å spinne fra. Det får du blant annet kjøpt hos Hillesvåg. Forgarn er også kjekt, men litt dyrere.

Kardebånd (tops/slivers på engelsk) er også en grei start. Dessverre finnes det ikke mye kardebånd i norsk ull å få (enda). Andre ulltyper som er kjekke å prøve er blant annet corriedale, jacobs, shetlandsull, og villsau. Ikke vær redd for å prøve noe nytt!

 

Ull, garn, e-spinner

Hvordan spinne på håndtein

Video: Christine MacLeod viser hvordan man spinner på håndtein

Det finnes et utall instruksjonsvideoer på YouTube om det å spinne på håndtein. Jeg har plukket ut en av de jeg mener er best. Christine går gjennom det grunnleggende med teinen. I videoen brukes det en håndtein med lav trinse. Det er ingen stor forskjell på håndteiner med høy eller lav trinse. Forskjellen ligger i hvor teinens tyngde ligger, og hvor tråden lagres.

 

 

Hvordan tvinne to tråder sammen til totrådsgarn

Når du skal tvinne to tråder sammen, er det viktig at du snurrer teinen motsatt vei av det du gjorde da du spant tråden din. Ellers ender du ofte opp med et veldig funky kunstgarn.

Hvis du vil tvinne en tråd fra en tein til et totrådsgarn, må du lage et nøste eller liknende hvor du kan dra tråden ut fra begge sider uten større problemer. Det er mange måter å gjøre dette på. Andean ply eller Andean tvinn, er en grei teknikk å lære seg.

Andean tvinning - lag et armbånd for å tvinne garn

Grundig forklaring av metoden for å tvinne sammen to ender av samme tråd for å lage totrådsgarn, med video laget av Mielkes Fiber Arts. Trykk på lenken over for å se hele blogg-innlegget, eller se video under.

 

 

Andre måter å få tråden av teinen på:

Bruk en nøstepinne eller en nøstemaskin til å nøste opp tråden. Du trenger et nøste der du kan dra tråden ut fra begge ender. Du kan også lage to tråder i stedet for en, og heller tvinne de to sammen.

 

Jeg har spunnet og tvunnet garnet mitt. Hva gjør jeg nå?

Lag en hespe. Bruk gjerne ryggen på en stol, eller hendene på en venn om du ikke har hespetre eller garnvinde. Knyt sammen endene på hespen, og knyt en tråd rundt minst tre steder på hespen for å sikre at du ikke ender opp med en stor krøll.

Om du har en vaskemaskin du stoler på, kan du vaske hespen på ullvask. OBS! Dette er litt avhengig av hvilke fiber som er i ullblandingen din. Enkelte vil for eksempel ikke anbefale å vaske alpakka i maskin.

Hvis du vil vaske for hånd: bløt opp hespen i litt lunkent vann og ullvaskemiddel. Skyll ut såpen forsiktig. Bruk et håndkle som du pakker hespen inn i, og klem ut vannet. Eventuelt kan du bruke sentrifugen på vaskemaskinen. Heng til tørk. 

Jeg vasker garnet mitt på ullprogram, og lar det henge til tørk tredd inn på gardinstanga på soverommet. Det lukter alltid deilig milo når jeg skal legge meg!

 

Hvor mye garn har jeg?

Tove fra Spinnvilt har et helt fantastisk blogginnlegg om dette og mye mer. Om du befinner deg i Oslo burde du også ta turen innom Spinnvilt! Det er en utrolig koselig butikk med alt fra ull og spinneutstyr til vever og garn. 

 

Hvordan ser jeg at garnet er balansert eller ubalansert?

Denne blogposten mener jeg forklarer på en enkel måte hvordan du ser om du har et balansert garn. Hvis du strikker med et ubalansert garn, vil maskene lene seg mot siden, og strikketøyet vil vri seg.

 

Bokanbefaling

Spinner's book of yarn design er boken som virkelig har alt. Gode forklaringer, klare illustrasjoner, og alle tenkelige måter å spinne garn på.

 

Facebook-grupper du kan godte deg med: 

Disse er de jeg bruker selv

Helt til slutt:

Pass på skuldre, rygg og nakke når du spinner! Husk å ta deg hyppige pauser, og vær obs på sitte/ståstilling :)

Lykke til!